Categories
κειμενα

Αντιεκλογικό

ΠΑ.ΜΑΚ. : ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ …

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το τσίρκο των εκλογών συνεχίζεται με το ΠΑ.ΜΑΚ. να διεκδικεί τα πρωτεία της εκλογικής φιέστας, διακοσμούμενο από εκλογικές αφίσες και πανό. Ήρθε λοιπόν η στιγμή που θα θυμηθείς ότι εκτός από φοιτητής είσαι και πολιτικό ον και πως η ψήφος σου θα κατοχυρώσει τις δημοκρατικές αρχές, ενώ παράλληλα τα τσιράκια των κομμάτων σε πείθουν πως είναι “σωτήρες” και πως η αντιπροσώπευση αποτελεί πανάκεια για όλα σου τα προβλήματα, εντός και εκτός του πανεπιστημίου.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της πλάνης της αντιπροσώπευσης αποτελεί η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΠΑ.ΜΑΚ., της οποίας το μεγαλύτερο μέρος φαίνεται να απέχει τρομακτικά από οποιαδήποτε συνειδητοποίηση των φοιτητικών ζητημάτων, με μερικά παραδείγματα την σίτιση, την στέγαση και την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Το ΠΑ.ΜΑΚ.έχει μετατραπεί σε ένα αχανές εκλογικό κέντρο και έρμαιο των κομμάτων. Ως καθρέφτης αυτού, ο ενιαίος φοιτητικός σύλλογος, αποτελεί αλισβερίσι των παρατάξεων, με τους τραμπούκους της ΔΑΠ να κρατούν τα ηνία μιας κίβδηλης αυτοδυναμίας. Και γιατί κίβδηλης; Γιατί από τους περίπου 10.000 φοιτητές , συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία μόλις οι 2.300 .

Παράλληλα, οι πρυτανικές αρχές κινούμενες σε κοινή κατεύθυνση με την ΔΑΠ, προάγουν μια πολιτική, που έχει ως στόχο την αποπολιτικοποίηση και αδρανοποίηση του φοιτητικού σώματος. Ως αφετηρία και βάση, το αφήγημα «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική» (ΤΙΝΑ), βρίσκει άμεση εφαρμογή στο ΠΑ.ΜΑΚ. : Η πρυτανεία, παρουσιαζόμενη ως η μοναδική αρμόδια για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του πανεπιστημίου, φαίνεται να επιδιώκει μια στείρα πανεπιστημιακή συνθήκη, τυφλά κι απόλυτα προσανατολισμένη στο «πάρε το πτυχίο σου, να τελειώνεις!». Άλλωστε όπως ο ίδιος ο πρύτανης έχει δηλώσει « οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ είναι προσηλωμένοι στο κύριο έργο τους, την ολοκλήρωση των σπουδών τους». Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής βιώνουμε και σαμποτάζ γενικών συνελεύσεων, με κλειδώματα αμφιθεάτρων και προσωρινές διακοπές ρεύματος. Φέτος, είδαμε και την απαγόρευση της διεξαγωγής της συνέλευσης φοιτητριών και αναπληρωτών της Ειδικής Αγωγής, που σχετιζόταν με την υποβάθμιση του βασικού πτυχίου τους.

Ποια, λοιπόν, δημοκρατία επικαλείται συνεχώς ο πρύτανης;
… λογική ανάθεσης, κίβδηλες αυτοδυναμίες κομματικών παρατάξεων, διαρκής καθοδήγηση και εθελοτυφλία ακαδημαϊκού προσωπικού, συνθέτουν όλα μαζί ένα πανεπιστημιακό τοπίο από το οποίο εκλείπουν η όποια δημιουργική έκφραση και κοινωνικοπολιτική δράση.
Επειδή, όλα αυτά τα προβλήματα, εντός κι εκτός του πανεπιστημίου, μας ταλανίζουν και μας καταστέλλουν και επειδή κανένας διαμεσολαβητής, είτε με τη μορφή παράταξης είτε ως αντιπροσωπευτικός θεσμός, δεν μας εκφράζει,αντιστεκόμαστε στην αντιμετώπισή μας ως άβουλα όντα, δίχως λόγο και πολιτική συνείδηση, και απέχουμε συνειδητά από τις εκλογές, με βασική πεποίθηση πως κανένας δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τα προβλήματά μας εκτός από εμάς. Συλλογικοποιώντας τις αρνήσεις μας στις αυθαιρεσίες πρυτανικών αρχών και κομματικών παρατάξεων και σε μια πανεπιστημιακή καθημερινότητα, που θέλει τον καθένα από εμάς να κοιτά την πάρτη του, επιλέγουμε να συναντιόμαστε στο πανεπιστήμιο στοχεύοντας στην επανοικειοποίησή του, να λειτουργούμε αδιαμεσολάβητα και αντιιεραρχικά και να δρούμε αυτόνομα και συλλογικά μέσα από οριζόντιες διαδικασίες.

Αυτόνομο Σχήμα ΠΑ.ΜΑΚ.

(ανοιχτό σχήμα κάθε Παρασκευή , 15.00.
Συνάντηση στην πίσω είσοδο.)

e-mail επικοινωνίας: autonomopamak@espiv.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *