Categories
κειμενα

Αναγνωριστικό Κείμενο

Ενώ εσύ κοιμόσουν, το πανεπιστήμιο … δεν άλλαζε.

Δεύτερη φορά αριστερά και η κοινωνία μας σφυροκοπάται από μια σειρά πολιτικών “λιτότητας,” οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την εξαθλίωσή της και την κατακρεούργηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η υποβάθμιση των ζωών μας συνεχίζεται με μειώσεις μισθών, αύξηση του κόστους ζωής (αυξήσεις του ΦΠΑ σε είδη καθημερινής ανάγκης όπως τρόφιμα, εισιτήρια ΜΜΜ κ.ά.) και σταδιακή ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και εμπορευματοποίηση αγαθών.

Η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα κοινωνικά προβλήματα αντανακλάται και στο χώρο της παιδείας. Όπως λοιπόν σε κάθε πανεπιστήμιο , έτσι και στο ΠΑΜΑΚ το εύρος των προβλημάτων κειμένεται ανάλογα με την σχολή, από την έλλειψη καθηγητών ή χώρων διδασκαλίας έως την ανεπάρκεια στέγασης και σίτισης των φοιτητών, αλλά και την υφαρπαγή χρημάτων κονδυλίων από ανώτερα διοικητικά στελέχη, όλα προερχόμενα από την γενικότερη απαξίωση και υποχρηματοδότηση της παιδείας από το κράτος. Συγκεκριμένα, σχετικά με το ζήτημα της σίτισης , χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι ο Χούτος έχει ανοίξει μπίζνα εστιατορίου, δίνοντας φέτος μόλις 1893 κάρτες σίτισης (από τις 3000 χρηματοδοτούμενες) στις ειδικές κατηγορίες, εξαιρώντας ολοκληρωτικά τα εισοδηματικά κριτήρια και παράλληλα χρεώνοντας το ημερήσιο γεύμα 3.5 ευρώ για όλους τους άλλους.

Κλείνοντας, όλα αυτά τα προβλήματα, εντός κι εκτός του πανεπιστημίου, μας ταλανίζουν και μας καταστέλλουν, κι επειδή κανένας διαμεσολαβητής, είτε με τη μορφή παράταξης είτε ως αντιπροσωπευτικός θεσμός, δεν μας εκφράζει, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην δημιουργία αυτόνομου σχήματος, με βασική πεποίθηση πως κανένας δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τα προβλήματά μας εκτός από εμάς. Απέναντι λοιπόν στις αυθαιρεσίες πρυτανικών αρχών και κομματικών παρατάξεων, επιλέγουμε να οργανωνόμαστε αδιαμεσολάβητα και αντιιεραρχικά και να δρούμε αυτόνομα και συλλογικά μέσα από οριζόντιες διαδικασίες.

Καλούμε, όποιον/-α θέλει να συμμετέχει, κάθε Παρασκευή στις 15:00 στην πίσω εισόδου του Πα.Μακ.

ΣΚΕΨΟΥ, ΔΡΑΣΕ, ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ – ΑΥΤΟΝΟΜΑ– ΑΝΤΙΙΕΡΑΡΧΙΚΑ

Αυτόνομο Σχήμα ΠΑ.ΜΑΚ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *